Masterplan

Our masterplan designs will draw upon the rich historical character of Lingfield and retain Lingfield House, originally home to the entrepreneurial Victorian Mortar family and their extensive apple orchard business. The masterplan will seek to raise the ‘quality bar’ especially when compared with residential expansion over the last 60 years.

Our analysis has led to the development of an illustrative masterplan aimed at absolutely minimising ‘harm’ to the greenbelt and fully supporting the type of housing/amenity demanded by local people through the latest consultations:

  • Our designs for Lingfield Gardens are organised to ‘invite in’ local people and the surrounding countryside whilst the development will be almost invisible from East Grinstead Road
  • Retention of Lingfield House, partly converted to apartments aimed at retirees and to serve as a base for our on-site staff, who will promote the resident / community experience, and the large indoor fitness suite and residents lounge / dining room.
  • Delivering beautifully landscaped gardens as public open space for use by residents and the wider Lingfield community; the ‘heart’ of our community asset. Increase public space areas to include a kids zone play area.
  • No development within Lingfield will have offered such extensive green and open space. The existing landscaped gardens will be supplemented with consistent beautiful garden design around the new retirement living accommodation.
  • Opening-up access to Southern Lingfield for the first time in Centuries with an extensive network of new public footpaths routed towards the village and providing a broadly circular walk around the development to walk the dog or enjoy the views.
  • Creating much needed safe and secure housing. Homes are aimed at retirees, around 40 apartments closest to the village to the North, and 59 houses for families / young people through mostly affordable 2 and 3 bedroom homes.
  • Building on our previous efforts to improve bio-diversity by supplementing boundary edges with increased rural buffers, using largely indigenous planting, and installing swales. Parking for houses all off-street.