About Me

 

It is my goal in life to bring a flare to every project, inspiring people and bringing us closer together. I seek to be adaptable with the intention of applying aspects of various fields to others in new and exciting ways.

 

It’s safe to say that I’ve always been a little ‘different’ and investigated outside convention… Imagine everyone’s reaction when, at five years old, I climbed to the top of a multi-storey drainpipe in the school playground to prove I was spiderman!

 

I believe the best creativity often arises from a broad and wholehearted experience of life so I hope to continue my journey with an open mind and ambitious spirit. 

 

The Materials Innovation Centre

Few of us consider the vital importance of materials science to almost every aspect of our modern lives, from silicon computer chips to the concrete our cities rely on. Yet, the sector is in crisis, struggling to attract funding and enthuse young people.

 

My vision is for The MIC to be the UK ‘home’ for materials science, both as a visitor attraction and a functional scientific platform; driving excitement, innovation, and ultimately inspiration.

 

MIC is intended as a landmark building in Bristol, giving a tourist presence outside Temple Meads station, connecting to the ferry port and onward to the City’s other cultural attractions. 

 

Inspired by Brunel’s own Goods Shed which once sat on the site, the MIC adopts a folded plate concrete shell structure pierced by erupting timber laboratories as symbols of scientific progress; ‘science unveiled’. Expressive of the nature of the materials themselves and introducing water reinforces the journey from trains to boats. Like the scales of materials science, macroscopic to nanoscopic, MIC includes a centrepiece Atrium with smaller retreat areas with niche opportunities to see materials scientists at work with cutting edge technology.

“After his initial visit to Materials and Structures Centre at the University of Bath at the start of his final year project, James has updated me with his vision and designs for a Material Innovation Centre in Bristol with passion and energy. I find his concept exciting and it can act to resolve both funding and recruitment challenges in the sector, by acting as a true home for the subject of Materials Science. I am extremely impressed with James’s grasp of the scientist-only areas and believe the researchers would particularly enjoy working in these spaces, which provide a unique combination of both inspiration and functionality.”

Dr Chris Bowen, University of Bath, Materials and Structures Centre (MAST) Tweet

"I can see that James' vision, concepts and designs of his material innovation centre, provide the basis to translate from a detailed university project to a reality that would genuinely excite and educate people in the field of material science".

Christopher Adam, Royal Institution Tweet

As Principal Designer of Lingfield Gardens, I am working to help produce a scheme that will bring new life to Lingfield village. The development will deliver 100 much-needed homes with a focus on retirement living.

 

The project will give back four acres of open, managed, botanical gardens and event space to the village, acting as an alternative scheme to the fiercely opposed Star Fields site allocated by Tandridge council.

My role in the project has been to design the masterplan, produce an extended Vision Document, work with the consultant team

and produce financial models. I have also played an active role in the site’s promotion which included public speaking at two local meetings, designing banners and leaflets and building the website lingfieldgardens.co.uk

Founding and designing Clean Cut solutions was born from my passion to contribute to ‘place’ and community born out of Lingfield Gardens. Our primary project will provide a refreshed canal setting with a newfound canal ecology, bringing Poplar residents closer to nature and each other.

The objective is to clean a specific and strategic section of the Limehouse Cut Canal using an automated cleaning system, the first of its kind in the world. My role has been to design the system and promote its implementation. 

 

I have been very fortunate to receive help from numerous individuals and organisations who all share this vision. Together, we hope to make a positive, long-lasting effect on the community and see these systems being implemented throughout London and beyond.

Click the image for a more detailed view

Show your friends!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

RED IRIS

Applying architectural thought to a truly out-of-this world environment, Mars, presented a great opportunity to bring some new flare to an essentially technical problem.

Red Iris was inspired by and later featured on one of the largest and most well-respected science YouTube channels in the world; PBS Space Time.

The project looks at how humans can survive on Mars and safely return to Earth without suffering the anticipated long-term effects of low-gravity. This is achieved through a ‘gravity train’, a banked centrifuge that can simulate the Earth’s gravity. The system utilises superconducting maglev technology, with magnetic fields strong enough to protect occupants from harmful radiation. Many more ideas were explored in the project, including the use of a living bamboo structure and a structural carbon fibre battery.

I was incredibly fortunate to receive the help of fellow architecture student, Matthew Dodd who helped produce some stunning visuals as well as several professors at the University of Bath, who offered expert advice that helped shape this project. For more information please get in touch.

Previous Architectural Projects


My architecture projects whilst undergoing the bachelor’s degree at the University of Bath have exposed me to a wide variety of projects including a medical centre and a mixed-use building in Venice. I look forward to continuing my architectural journey and applying the knowledge I have gained to a new set of challenges.

 

Second year medical centre project
Second year theatre project
Third year bridge project

Vortice, Venice

Basil Spence Project

The notorious Basil Spence group project

at the University of Bath brings together architecture and civil engineering students. Our project sought to express a ‘humble flagship’ capable of hosting large exhibitions, shows and events.

 

The project was a great opportunity to work together as a multi-disciplinary team. All our roles were multifaceted with all of us played a major part in forging the building’s design. A significant part of my role was to produce all of the digital images for the project, as pictured.

Artwork

My work explored the difference between the brain’s perception of reality, and reality itself. I traversed optical illusions, psychology, physics and astrophysics and even repurposed a device that measures brain activity.

Shadow sculpture, the shadow presents the sculpture that casts it

Design

I was very fortunate to be employed by Formula 1 after the Technical Director was impressed by my artwork combining science and art displayed at an exhibition.

 

One of my tasks was to design a new official podium to replace the existing, somewhat outdated, one.

 

My concept design carries symbolism, with a looping ‘road’ encircling the stage and a spoiler-like canopy. I also envisaged a new tradition of lighting up the names of the completed races adding to the tension of where the race sits in the season.

 

Other design work I have completed has been the design of the website, theworkplacecleaningcompany.co.uk, a concept mobile app and several logos.

Let’s Talk!

I’d love to hear from you, please drop me a message!